Dietetyka

Przez żołądek do serca?

Dieta kojarzy Ci się z ciągłym uczuciem głodu, wyrzeczeniami i kuracjami odchudzającymi?

Tak naprawdę termin ten oznacza Twój sposób odżywiania się.

W trakcie swojego życia wykształcamy określony styl spożywania posiłków. Dokonujemy refleksji nad sposobem i czasem spożycia, jego okolicznościami, planujemy posiłki i dobieramy produkty według określonych kryteriów lub też nie przykładamy do tego większej uwagi. Ryzyko wystąpienia pewnych chorób ściśle związane jest z wypracowanymi przez nas nawykami żywieniowymi i nazywane są one chorobami dietozależnymi.

 

Do takich zaliczamy m.in. choroby układu krążenia.

Występowanie chorób sercowo-naczyniowych ściśle wiąże się z dwoma grupami czynników ryzyka. Pierwsza z nich to grupa czynników niemodyfikowalnych, na które człowiek nie ma wpływu (np. wiek czy płeć). Druga natomiast dotyczy czynników modyfikowalnych (nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i nietolerancja glukozy, dyslipidemia, otyłość, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, niska aktywność fizyczna, stres, zespół metaboliczny). Są one zależne od stylu życia, istnieje zatem możliwość ich efektywnej prewencji.

Pomimo intensywnego rozwoju medycyny choroby układu krążenia nadal są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Warto zatem zadać sobie pytanie:

Czy mogę coś jeszcze zrobić dla swojego serca?

Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że ryzyko wystąpienia tych schorzeń można zminimalizować dzięki stosownym zmianom w sposobie odżywiania się a dietoterapia powinna być jedną z głównych składowych ich skutecznego leczenia.

Rejestracja / Informacja
25 7985250